Шукати в цьому блозі

середа, 4 березня 2015 р.

4 березня виповнюється 200 років від дня народження Михайла Вербицького – автора мелодії гімну України

4 березня 2015 року Україна відзначає 200-річчя від дня народження композитора. Дата створення гімну «Ще не вмерла Україна» залишається дискусійною. Тривалий час вважалося, що твір був створений 1862—1863 року, але без відповідних наукових аргументів. Текст Павла Чубинського у Галичині вперше був опублікований у грудневому числі галицького часопису «Мета», який вийшов близько 15 січня 1864 року. Ймовірно, це й наштовхнуло Михайла Вербицького, щоб написати патріотичну пісню. Відразу після створення, пісня «Ще не вмерла Україна» набула великої популярності серед патріотичної молоді Галичини.
Як пісня-гімн «Ще не вмерла Україна» вперше прозвучала 150 років тому, як заключний номер першого на західноукраїнських землях шевченківського концерту, влаштованого в Перемишлі 10 березня 1865 року на роковини смерті Тараса Шевченка. Популярність твору Вербицького постійно зростала, його виконання стало частиною усіх святкових патріотичних концертів.
Біографічна довідка:
Михайло Вербицький – один із перших українських професійних композиторів Галичини, народився 4 березня 1815 року у селі Явірник Руський, на Лемкiвщинi, у родині греко-католицького священика. Після смерті батька опікунство над хлопцем взяв його далекий родич — перемишльський єпископ Іван Снігурський – засновник музичної школи при перемишльській кафедрі УКГЦ.
У другій половині сорокових років Михайло Вербицький пише релігійну музику — в цей період з’являється Літургія на мішаний хор, знамените “Ангел вопіяше” та інші церковні композиції. З активізацією театрального життя Вербицький створює музичний супровід до театральних вистав, здебільшого перекладної польської, французької, німецько-австрійської драматургії. Вербицький написав музику до понад 20 вистав – “Верховинці”, “Козак і охотник”, “Проциха”, “Жовнір-чарівник” тощо. У 60-х роках композитор знову звертається до жанру співогри, коли у Львові був відкритий театр “Руської Бесіди”. Для цього театру Вербицький пише побутову мелодраму “Підгіряни”, одну з найпопулярніших п’єс композитора, згодом “Сільські пленіпотенти”, “Простачку”.
1850 року Вербицький отримав ієрейські свячення. Після переїздів протягом кількох років з однієї сільської єпархії на іншу, з 1856 року проживав у селі Млинах на Яворівщині.
В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику. Серед його учнів були отці-композитори Віктор Матюк і Порфирій Бажанський. Помер Михайло Вербицький 1870 року в Млинах у віці 55 років.
Міністерство культури України

Немає коментарів:

Дописати коментар