Шукати в цьому блозі

четвер, 16 жовтня 2014 р.

Що робити, якщо в школі насильство?

Що ро­би­ти в такій ситуації вчи­те­лям?
Втру­ча­ти­ся, не за­ли­ша­ти­ся бай­ду­жи­ми. Шкільна ат­мо­сфе­ра культивується і контролюється са­ме до­рос­ли­ми, то­му ми відповідаємо за те, що від- бувається в школі. На до­рос­ло­му ле­жить обов'язок за­хис­ти­ти ди­ти­ну, і діти че­ка­ють цьо­го. Тим більше що на­сильст­во зав­ж­ди зачіпає не тільки безпосередніх учасників і жертв, але і йо­го свідків.
Очевидці мимоволі ста­ють співучасниками. Одні за­ра­жа­ють­ся агресією самі, інші за­зна­ють со­ром і по­чут­тя про­ви­ни за свою бездіяльність.
Вчи­те­лям важ­ли­во сте­жи­ти за тим, щоб вільно або мимоволі са­мим не спро­во­ку­ва­ти на­сильст­во. Іноді буває до­статньо кинутої побіжно репліки: "Скажіть спасибі Пет­ро­ву, за яко­го весь клас за­ли­шив­ся без зміни", щоб по­ча­ло­ся ць­ку­ван­ня. Ще однією не­без­печ­ною зброєю до­рос­лих є іронія, сар­казм. Діти відчувають, що над ни­ми сміються, але їм важ­ко відповісти на вер­баль­ну агресію. За­те гу­мор, нешкідливий і добро­душ­ний, на­впа­ки, допомагає роз­ря­ди­ти на­пру­же­ну об­ста­нов­ку. 

Немає коментарів:

Дописати коментар